معرفی برخی از مهمترین شاخه های کوچینگ
کوچ ها به شما نمی گویند چه کاری انجام دهید. همچنین شما را مجبور نمی کنند تا روزانه لیستی از فعالیت ها را تهیه نموده و در آخر روز آنها را علامت بزنید. بلکه یک کوچ از شما میخواهد که فعالیت های خود را تجزیه و تحلیل کنید، تأمیل کنید و سپس اقدام نموده و گام بردارید زیرا که کوچ کردن یک نوع مکالمه یادگیری است.
ما در این مقاله سعی میکنیم به شرح برخی از انواع اصلی کوچینگ در زمینههای مختلف بپردازیم. 5 نوع مختلف کوچینگ رایج در دنیای امروز عبارتند از:
- کوچینگ اجرایی
- کوچینگ شغلی
- کوچینگ مهارت
- کوچینگ روابط
- کوچینگ زندگی
در حالی که تمرکز پشت هر یک از این کوچینگ های نامبرده متفاوت میباشد، تمامی آنها و سایر انواع کوچینگ در یک موضوع مشترک هستند. به این صورت که تمامی آنها به جای اینکه به افراد راهکار و دستورالعمل مستقیم ارائه دهند، به صورتی بازتابی از اعمال و رفتار فرد عمل میکنند.
گروه کوچینگ کسب و کار شامل کوچینگ اجرایی، شغلی و مهارتی میشود. کوچینگ رابطه تقریبا بر همه چیزی که با رابطه مرتبط است، از ارتباطات گرفته تا مدیریت استرس، مسائل عاطفی و… تمرکز دارد. به طوری که ترکیبی از زندگی کاری وشخصی را تشکیل میدهد. و در آخر کوچینگ زندگی بر نتایج شخصی و خصوصیات افراد تکیه میکند. در ادامه به شرح مختصری از هر یک میپردازیم.
کوچینگ اجرایی
هدف از کوچینگ اجرایی تمرکز بر روی افرادی است که در پست های اجرایی قرار دارند که شامل مدیران ارشد، مدیران میانی و… می شوند. در اینگونه پست ها توسعه عملکرد یک نگرانی کلیدی به حساب می آید. به این نوع کوچینگ، گاهی کوچینگ رهبری و یا عملکرد نیز گفته میشود که بر روی موارد زیر تمرکز دارد:
- افزایش عملکرد
- ارتقای استعدادها و توانایی ها به سطح جدید
- کمک به افزایش سازگاری افرادی که در موقعیت جدید قرار دارند و یا در حال انتقال به مکانی جدید میباشند.
در جلسات انفرادی به افراد فرصتی داده می شود تا در مورد نقاط قوت خود، آگاهی شخصی خود را منعکس کرده و توسعه دهند و روی نقاط ضعف خود یا مسائل خاصی که آنها را چالش برانگیز می دانند، کار کنند. این فرایند میتواند بستری قدرتمند برای بهبود عملکرد افراد در محیط های کاری باشد.
کوچینگ شغلی
کوچینگ شغلی بیشتر برای افرادی است که به تازگی حرف های را آغاز کردهاند و یا سالهاست که در حرف های فعالیت میکنند و قصد پیشرفت در آن را دارند و یا افرادی که میخواهند تغییراتی در حرفه خود ایجاد کنند. بیشتر تمرکز این کوچ بر روی مسائل:
- ارزیابی مهارتها
- شناخت بازار کار
- درک فرآیندهای سازمانی
- شناسایی فرصت ها و نقش های که شغل مربوط هستند و مناسب آن شغل هستند.
- توسعه برنامه های تحول شغلی
فرایند کوچینگ شغلی به افراد کمک میکند تا دنیای کار و پیشرفت شخصی خود را بهتر درک کنند. به این ترتیب در این فضای فعالیتی، کوچ ها به مراجعان در ایجاد یک فضای امن جهت اقدام در راستای شغل خود با هدف افزایش قابلیت آنها کمک میکنند.
کوچینگ مهارت
یکی از مهمترین فعالیتهای کوچینگ مهارت، کمک به ارتفای عملکرد موجود از طریق دستیابی به نتایج و اهداف تعیین شده میباشد. به بیانی دیگر تمرکز بر مسائلی همچون:
- شناسایی و اصلاح اهداف شغلی
- پرچم گذاری اهداف در نقش های موجود
- شناخت نیازهای توسعه فردی و شغلی
- ارتقا مهارت جهت فعال کردن عملکردهایی که به وظایف خاص و ویژه مرتبط هستند.
جلسات کوچینگ مهارت ها شامل جلسات یک به یک است که متناسب با دانش، تجربه، بلوغ و جاه طلبی یک فرد خاص طراحی شده است. همچنین تمرکز آن بر روی اهداف فردی و شرکتی میباشد. کوچ هایی که این برنامه ها را اجرا میکنند، معمولاً در زمینه هایی که شاخه های کوچینگ انتقال مهارت در آن ارائه می شود، دارای تجربه و مهارت هستند.
کوچینگ رابطه
هدف از این شاخه های کوچینگ رابطه کمک به افراد، زوج ها و گروه ها برای ایجاد روابط سالم تر و رضایت بخش تر است. تمرکز کوچینک رابطه، رسیدگی به چالش های موجود یا بالقوه در روابط است که بر روی عوامل زیر تمرکز دارد:
- زیر سوال بردن مفروضات
- شناسایی الگوهای رفتاری
- تعیین مرزهای روشن و سالم رابطه
- کشف مکانیسم های شنیداری جدید
- کمک به راه هایی برای بیان بهتر احساسات و دیدگاه ها
کسانی که این نوع کوچینگ را آغاز میکنند، از طریق حل تعارض و تکنیکهای ارتباطی مؤثر، مدیریت استرس و یافتن راههایی برای تقویت سلامت عاطفی به خود کمک میکنند.
کوچینگ زندگی شخصی
این نوع کوچینگ قصد دارد از افرادی حمایت کند که مایلند نوعی تغییر مهم در زندگی خود ایجاد کنند. به این ترتیب کوچ تلاش می کند که به افراد در زمینههای زیر کمک شود:
- آنچه را که از زندگی میخواهند را کشف کنند.
- رویاها و آرزوهای دست نیافتنی خود را تعریف کنند.
- پاسخ ها و راه های رسیدن به اهداف خود را بیابند.
- پتانسیل، مهارت ها و استعدادهای خود را روشن نموده و درک کنند.
این نوع شاخه های کوچینگ به افراد کمک میکند تا بر اساس ارزشها، ترجیحات و دیدگاههای خود پاسخ هایی را بیابند. بیشتر این یک فرآیند بازتابی است تا دستورالعملی، که همواره تلاش میکند با پرسیدن سؤال و به چالش کشیدن افراد برای یافتن پاسخ از درون خود، دانش را به دست بیاورند و به بینش برسند.
و در آخر این را بدانید ویژگی ها، نقاط قوت یا علایق شخصی شما هر چه که باشد، یک نقش کوچینگ برای شما وجود دارد. کوچینگ شما را قادر می سازد تا نقاط قوت خود را کشف کرده و از آنها استفاده کنید.
برگرفته از سایت https://www.sacap.edu.za/blog/management-leadership/types-of-coaching/