تفاوت مهم بین کوچینگ، منتورینگ و مشاوره چیست؟
مهم نیست که شما چه کسی هستید، همه ما میتوانیم با یک دست یاری، شانه ای که به آن تکیه کنیم و یا با کمک کسی که نوری را در مسیر پیش روی ما بتاباند به پیش برویم. خوشبختانه در دنیای امروز افراد همدل زیادی با نقش های مختلفی وجود دارند که علاقه مندند ما را در چالش ها یاری کنند.
شما میتوانید برای حل چالش های خود به متخصصین در حوزه منتورینگ، کوچینگ و مشاوره مراجعه کنید اما سوالی که ممکن است ذهن شما را درگیر کند این است که چگونه بفهمید که کدام یک از این متخصصین برای حل چالش های شما مناسب است؟ ما در این مقاله سعی میکنیم تفاوت میان این سه حوزه تخصصی را شرح دهیم تا شما با خیالی آسوده جهت حل مسائل خود گام بردارید.
در مورد تفاوت بین کوچینگ، منتورینگ و مشاوره باورهای غلط زیادی وجود دارد که در ادامه به شرح آنها میپردازیم:
- افرادی بر این باورند که کوچ کردن تنها برای رشته های ورزشی و یا محیط اداری میباشد.
- اشخاصی نیز بر این باورند که منتورینگ تنها گرفتن دست افراد و نشان دادن راه شخصی به آنها میباشد.
- و هستند کسانی که براین باورند مشاوران تنها با بیماران روانی سر و کار دارند.
در حالی که هر کوچ کننده، منتور و مشاور با یکدیگر متفاوت هستند همچنین چارچوب هر رویکرد نیز متمایز است. قوانین موجود در هر چارچوب، بینشی را در مورد آنچه برای کسی که به دنبال یک متخصص مناسب است، ارائه میدهد به این ترتیب دانستن اینکه کدامیک ممکن است در پیگیری شخصی شما به سمت موفقیت به شما کمک کند مفید است.
تفاوت میان کوچینگ و منتورینگ
در مقالات گذشته تفاوت میان کوچینگ و منتورینگ به طور مفصل شرح داده شده است به این ترتیب، ما در این مقاله اشاره مختصری به تفاوت میان این دو تخصص میپردازیم.
فدراسیون بین المللی کوچینگ، کوچینگ را اینگونه تعریف میکند ” همکاری با مشتریان در یک فرایند فکری خلاقانه که برای به حداکثر رساندن توان شخصی و حرفهای آنها الهام بخش است” از طرفی تعریف منتورینگ ” در منتورینگ شخصی با سابقه و تجربه به فردی با تجربه کمتر مشاوره غیررسمی میدهد”
قابل ذکر است که تفاوت منتورینگ و کوچینگ تنها به این دو تعریف متفاوت ختم نمی شود بلکه در ادامه به ویژگی هایی از این دو تو حوزه اشاره میشود که تفاوت آنها را واضح تر درک خواهید نمود.
ویژگیهای مهم در کوچینگ:
- کوتاه مدت میباشد.
- رسمی و ساختارمند است.
- خاص و قابل اندازه گیری میباشد.
- و در آخر یکی از ویژگیهای مهم کوچینگ عملکرد محور بودن آن است.
ویژگیهای مهم در منتورنیگ:
- بازه زمانی منتورنیگ نسبت به کوچینگ طولانی مدت تر میباشد.
- دوستانه و بعضاً غیررسمی میباشد.
- بیشتر بر توسعه فرد تمرکز دارد به بیانی دیگر توسعه محور میباشد.
- و در آخر پارامترهای اندازه گیری آن برپایه پارامترهایی آسانتر نسبت به کوچینگ برای رشد افراد میباشد.
تفاوت قابل توجه بین این دو رویکرد، نوع آموزش برای هر یک از این دو حوزه میباشد. در صورتی که علاقه مند به دانستن اطلاعات بیشتر در این خصوص هستید میتوانید در مقاله های بعدی مارا همراهی کنید.
تفاوت میان کوچینگ و مشاوره
باورهای غلط در مورد کوچینگ و مشاوره بسیار فراوان است. در واقع این دو حوزه با یکدیگر همپوشانی های بسیاری دارند که برجسته ترین آنها این است که هردو به صورت حرفهای به افراد کمک میکنند. قابل ذکر است با درک بهتر نقش هایی که هر حرفه میتواند ایفا کند، بعضاً ممکن است دیدگاه های مشترک بین این دو حرفه شکل بگیرد به همین سبب بسیاری از درمانگران به سمت استفاده از هر دو رویکرد گام برداشته اند. با این حال فدراسیون بینالمللی کوچینگ همواره به ایجاد مرز بین مشاوره و کوچینگ توجه بسیار دارد. به همین سبب این سازمان برای جلوگیری از انجام مشاوره توسط افراد، به جای کوچینگ به طور دقیق اعبتارنامه ای را تدوین کرده است.
هیچ کوچ کنندهای هرگز نباید مشاوره بدون مجوز ارائه دهد، در صورتی که کوچ کننده آموزش خوبی در این خصوص دیده باشد مرز میان کوچ و مشاوره را متوجه میشود همچنین در حالی که کوچینگ میتواند درمانی باشد اما درمان نیست به این ترتیب هر فرد مراجعه کننده باید از این موضوع آگاهی داشته باشد. برای درک بهتر تفاوت میاد این دو حرفه در ادامه به بعضی از ویژگی های آنها اشاره میکنیم.
ویژگیهای کوچینگ:
- تمرکز بر آینده نگری
- تمرکز بر ایجاد راه حل و ظرفیت تغییر
- دستاورد محور/ هدفگرا
- کوتاه مدت
- تشخیصی نمیباشد
- شفاف سازی برای افراد
- افرادی تمرین دیده با استانداردهایی مشخص برای مشتریان فراهم میکند.
- میتواند کار درمانگران را آسان تر کند.
ویژگیهای مشاوره:
- به طور معمول نگاهی به گذشته دارند.
- در مشاوره، ممکن است دارو و مراقبت مشترک با یک تیم پزشکی نیز بخشی از آن باشد.
- بعضاً براساس سوال هایی که با چرا آغاز میشوند به جلو میروند.
- دارای بازه زمانی طولانی هستند که البته این موضوع برای هر فرد میتواند متفاوت باشد.
- مدرک کارشناسی ارشد برای دریافت مجوز در این حوزه نیاز است.
- به طور معمول فرد به دلیل بیماری و یا اختلال عملکرد به مشاوره روی می آورد.
- بیشتر بر روی تسکین دردهای روانی تمرکز دارد.
- شناخت و تأثیر روانشناختی بر سلامتی را بررسی میکند.
قابل ذکر است انتقاداتی از سوی برخی افراد در حرفه مشاوره به حرفه کوچینگ و بالعکس وارد شده است. این اتفاق خوشاینده نیست، و احتمالاً به دلیل برچسب هایی است که هر دو حرفه را احاطه کرده است. منتقدانی که به طور کامل مشروعیت کوچینگ را درک نمیکنند در واقع به حرفه خود لطمه میزنند. این دو حوزه تخصصی میتوانند در کنار هم فعالیت کنند و حتی حمایت از افراد هر روزه افزایش دهند.
تفاوت میان مشاوره و منتورینگ
یکی از تفاوتهای قابل توجه میان منتورینگ و مشاوره، رابطه ای است که بین فرد و منتور یا مشاور برقرار میشود. رابطه فرد با منتور به صورت غیررسمی میباشد، جلسات در ومحیط های مختلف برگزار میشود و مدت زمان آن معمولا طولانی میباشد در صورتی که رابطه فرد با مشاور رسمی میباشد، جلسات معمولا در دفتر مشاوره برگزار میشود و مدت زمان آن معمولاً به اندازه یک جلسه منتورینگ طولانی نمیباشد.
تفاوت دیگر این دو حوزه در ارزش مشاوره ارائه شده میباشد. توصیه های یک منتور به دلیل آشنایی شخصی و تحسین حرفهای در سطح شخصی و کل نگر بعضاً به خوبی از سوی افراد پذیرفته میشود از طرفی دیگر نظرات یک مشاور نیز به دلایل مختلف همچون آموزش و اینکه چگونه تخصص آنها توانسته در زندگی بیمارانشان تحول ایجاد کند قابل احترام و پذیرفتنی میباشد.
از تفاوت مهم بین این دو حرفه میتوان به این موضوع اشاره کرد که مکالمات در حین مشاوره طبق قانون محفوظ میباشد در صورتی که در روابط منتورینگ این موضوع صدق نمیکند، بعضاً ممکن است سطح محرمانه ای در مربیگر وجود داشته باشد اما نه الزامی و نه تضمینی وجود دارد.
و در آخر هر سه رویکرد با توجه به ویژگیهایی که به آن در این مقاله اشاره شده است، مفید میباشند. به این ترتیب با درک عمیقتر از نقشهای هر حرفهای میتوانید آن حوزهای که بیشتر به شما کمک میکند را انتخاب نموده و به سوی زندگی با کیفیت گام بردارید.
بخشی از مقاله تفاوت میان سه رویکرد مشاوره، منتورینگ و کوچینگ از سایت
https://positivepsychology.com/coaching-mentoring-counseling/